Giresun’da şarbon hastalığı ve ÇSGB

Site içeriklerimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz!

Giresun’daki bir hayvancılık işletmesinde 5 kişide şarbon hastalığının görülmesi üzerine, bir işyeri hekimi olarak, ayrıntılı bilgi edinmek için 3 bakanlığımızın yerel ve genel sitelerini ziyaret ettim. Çünkü, şarbon bildirimi zorunlu önemli bir hastalıktı ve insan sağlığını ilgilendirdiğinden dolayı Sağlık Bakanlığı’nın/İl Müdürlüğü’nün bir açıklaması olmalıydı. Öte yandan, konunun bir ayağı hayvanlarla ilgiliydi ve bu yüzden Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın/İl Müdürlüğü’nün konuyla ilgili bir açıklaması olmalıydı. Son olarak, konu çalışan sağlığıyla ilgiliydi ve bir meslek hastalığı konusu olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın/İl Müdürlüğü’nün bir açıklaması olmalıydı.

Giresun Halk Sağlığı Müdürlüğü‘nün konuyla ilgili yaptığı açıklama özetle şöyle: “Şarbon hastalığı tespit edilen bu kişi de Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Şarbon hastalığı tespit edilen kişi sayısı 5’e yükselmiş oldu. Köyde sağlık ekiplerimiz hastalıklı hayvanlarla temas edenler başta olmak üzere herkesi sağlık taramasından geçirdi. Yapılan taramalar sonrası bölgede başka hasta olan kişi bulunmadığını belirledik. Hastanede halen 3 kişi tedavi altında. Bu kişilerin tedavileri sürüyor. Şu anda sağlık durumları iyi. Tedavilerinin ardından taburcu edilecekler. Şu anda korkulacak herhangi bir durum söz konusu değil.”

Bir işyeri hekimi olarak, konunun insan ve halk sağlığı boyutunu tanımlaması açısından tatmin edici bir açıklama! Teşekkürler.

Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü‘nün konuyla ilgili yaptığı açıklama ise özetle şöyle: “İlimiz Yağlıdere İlçesi Ortaköy Köyünde bir hayvancılık işletmesinde, bir baş sığır cinsi hayvanın şahsi ihtiyacı karşılamak üzere 26.05.2015 tarihinde kesilmesi sonrasında kesimi gerçekleştiren 1 kişi ve yardımcı olan 3 kişide deri lezyonlarının görülmesi sebebiyle Hastaneye müracaat etmeleri sonucunda deri şarbonu (anthrax) hastalığına yakalandıkları anlaşılmıştır… Bahse konu hayvan sahibine ait işletmede 2 baş sığır cinsi hayvanın daha bulunduğu ve yapılan muayenelerinde şarbon hastalığına rastlanılmadığı tespit edilmiş ve köydeki tüm hayvanlar veteriner hekimlerimizce sağlık taramasından geçirilmiştir. İlçe Müdürlüğümüz ekiplerince bahse konu işletmede dezenfeksiyon çalışmaları yapılmış ve işletme sahibi ile ailesi hastalık hakkında bilgilendirilmiştir… Bölgedeki hayvanların aşılanması, eti yiyen ve hayvanın her hangi bir ürünüyle temas eden vatandaşların İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Muhtarlıkla birlikte belirlenerek ivedilikle en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması, köyde eğitim bilgilendirme ve dezenfeksiyon çalışmalarına devam edilmesi, köyde diğer ihbarların takibinin yapılması yönünde kararlar alınmıştır. Köyde bulunan hayvanlara yönelik aşılama çalışmalarına başlanmıştır. Yaylada bulunan hayvanların aşılanması ile birlikte aşılama çalışmaları 04/06/2015 tarihinde tamamlanacaktır… İlçede daha önce şarbon hastalığının görülmemesi, hayvan hareketlerinin yoğun olmayışı ve kaba yem açığının İl dışından gelen saman ve otlarla karşılanması sebebiyle filyasyonun (hastalığın kaynağının araştırılması) İl dışından tedarik edilen ot ve samanlarla olduğu düşünülmekte olup, araştırmalarımız devam etmektedir.”

Bir işyeri hekimi olarak, konunun hayvansal bulaşma kaynağı tehlikeleri açısından tatmin edici bir açıklama. Bir teşekkürler daha!

Gelelim benim bakanlığıma, yani Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘na…

Maalesef, şarbon, bir meslek hastalığı olmasına rağmen ve söz konusu haberlerde hastalığın bir “hayvancılık işletmesinde” ortaya çıktığı açık olarak ifade edilmesine, yani bir çalışan sağlığı sorunu olduğu açık olmasına rağmen ÇSGB’nin ya da İSGGM’nin genel ya da yerel kuruluşlarından ya da ilgili internet sitelerinden herhangi bir açıklamaya ulaşmam mümkün olmadı.

Oysa, ölümlü ya da uzuv kayıplı, yani ciddi bir iş kazası ortaya çıktığında müfettişler o işletmeye gidip denetliyorsa, salgın tehdidi ciddi olan bir meslek hastalığıyla ilgili de Bakanlığımız ve müfettişlerimizin durumdan vazife çıkarması gerekmez mi?

Çalışan sağlığıyla ilgili yerel ve genel tehlike, risk ve önlemler konusunda ilgili kamuoyunu bilgilendirmesi gerekmez mi?

Böyle bir şeyi hem işverenler hem de çalışanlar arzu etmez mi? Diyelim ki, ÇSGB, bu görevi işyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ya da OSGB’lere havale ettiğini düşünüyor, o zaman, o işletmenin bu görevleri ne ölçüde yerine getirip getirmediğini havale edilen bu kişi ya da kurumları (dolayısıyla, söz konusu işvereni) denetleyerek göstermesi gerekmez mi?

Hepsinden geçtim, hiç olmazsa, internet sitesinden “şarbon şöyle bir hastalıktır, aman dikkat” içerikli bir duyuru yayınlasa faydalı ve şık olmaz mıydı?

(29.06.2015)